Refošk
Sortni sestav: 100% Refošk
Vinograd: Posestvo Brič
Vzgojna oblika: enojni Guyot
Trgatev: oktober 2016
Analizni podatki
Alkohol: 13,27 vol.%
pH: 3,46
Sladkor: 2g/l
Filtracija: Ne
Skupne kisline: 6,54g/l
Vinifikacija
Ročno obrano grozdje, macerirano dva tedna na temperaturah do 30oC, alkoholno vrenje s pomočjo lastnih in selekcioniranih kvasovk, opravljen biološki razkis.
Zorjenje
Eno leto zorjenja v rabljenih barik sodčkih iz francoskega hrasta in v posodah iz nerjavečega jekla na odmrlih kvasovkah.
Malvazija
Sortni sestav: 100% Malvazija
Vinograd: Posestvo Brič
Vzgojna oblika: enojni Guyot
Trgatev: avgust 2018
Analizni podatki
Alkohol: 12,2 vol.%
pH: 3,49
Sladkor: 3,8g/l
Filtracija: Da
Skupne kisline: 4,89g/l
Vinifikacija
Ročno obrano grozdje, hladno macerirano drozge nekaj ur. Alkoholno vrenje na temperaturah 10-20 oC s pomočjo lastnih in selekcioniranih kvasovk.
Zorjenje
Glavnina vina je zorela na odmrlih kvasovkah v cisternah iz nerjavečega jekla. Del vina pa v rabljenih sodih iz francoskega hrasta.
Merlot
Sortni sestav: 100% Merlot
Vinograd: Posestvo Brič
Vzgojna oblika: enojni Guyot
Trgatev: september 2011
Analizni podatki
Alkohol: 14,00 vol.%
pH: 3,56
Sladkor: 2,6 g/l
Filtracija: Ne
Skupne kisline: 5,22g/l
Vinifikacija
Ročno obrano grozdje, macerirano deset dni na temperaturah 20 do 30oC, alkoholno vrenje s pomočjo lastnih kvasovk, opravljen biološki razkis.
Zorjenje
Dve leti zorjenja v rabljenih barik sodčkih iz francoskega hrasta in v posodah iz nerjavečega jekla na odmrlih kvasovkah.
Cabernet Sauvignon
Sortni sestav: 100% Cabernet sauvignon
Vinograd: Posestvo Brič
Vzgojna oblika: enojni Guyot
Trgatev: oktober 2011
Analizni podatki
Alkohol: 13,89 vol.%
pH: 3,67
Sladkor: 2,2g/l
Filtracija: Ne
Skupne kisline: 5,39 g/l
Vinifikacija
Ročno obrano grozdje, macerirano sedem dni na temperaturah 25 do 35oC, alkoholno vrenje s pomočjo lastnih in selekcioniranih kvasovk, opravljen biološki razkis.
Zorjenje
Dve leti zorjenja v rabljenih barik sodčkih iz francoskega hrasta in v posodah iz nerjavečega jekla na odmrlih kvasovkah.
Rose
Sortni sestav: 100% Refošk
Vinograd: Posestvo Brič
Vzgojna oblika: enojni Guyot
Trgatev: september 2017
Analizni podatki
Alkohol: 11,12 vol.%
pH: 3,50
Sladkor: 5,1g/l
Filtracija: Da
Skupne kisline: 5,46g/l
Vinifikacija
Ročno obrano grozdje, stiskanje celega grozdja. Alkoholno vrenje na temperaturah 11-16oC s pomočjo lastnih in selekcioniranih kvasovk.
Zorjenje
Vino je zorelo na odmrlih kvasovkah v cisternah iz nerjavečega jekla.
Chardonay
Sortni sestav: 100% Chardonnay
Vinograd: Posestvo Brič
Vzgojna oblika: enojni Guyot
Trgatev: avgust 2016
Analizni podatki
Alkohol: 12,84 vol.%
pH: 3,45
Sladkor: 2,4g/l
Filtracija: Da
Skupne kisline: 5,21g/l
Vinifikacija
Ročno obrano grozdje, hladno macerirano drozge nekaj ur. Alkoholno vrenje na temperaturah 15-20 oC s pomočjo lastnih in selekcioniranih kvasovk.
Zorjenje
Glavnina vina je zorela na odmrlih kvasovkah v cisternah iz nerjavečega jekla. Del vina pa v rabljenih sodih iz francoskega hrasta.
Penina Brič
Sortni sestav: 55% Chardonnay, 35% Sivi pinot, 10% Refošk
Vinograd: Posestvo Brič
Vzgojna oblika: enojni Guyot
Trgatev: avgust 2017
Analizni podatki
Alkohol: 12,60 vol.%
pH: 3,15
Sladkor: 8g/l
Filtracija: Da
Skupne kisline: 6,4g/l
Vinifikacija
Ročno obrano grozdje. Prešanje celih grozdov in bistrenje mošta s spomočjo sedimentacij. Alkoholno vrenje osnovnega vina na temperaturah 10-18 oC s pomočjo lastnih in selekcioniranih kvasovk. Sekundarna alkoholna fermentacija poteka v cisterni po principu ‘charmat metode’ na temperaturi 15 °C. Trimesečno zorenje penine na odmrlih kvasovkah.
Zorjenje
Osnovno vino je zorelo na odmrlih kvasovkah v cisterni iz nerjavečega jekla.
Santomas Rose
Letnik:
2016
Sorta oz. zvrst:
50% Refošk, 20% Merlot, 20% Cabernet sauvignon, 10% Syrah
Tla:
svetla prst, flišnato-peščena na bogati lapornato-skrilasti osnovi
Povprečna starost trt:
10 – 50 let
Gostota sajenja:
4.000 trsov/Ha
Obremenitev:
2 kg/trs
Donos:
cca 60 HL/Ha
Obiranje:
ročno, dodatna selekcija grozdja na selekcijski mizi
Čas trgatve:
september 2016
Filtracija:
da – pred stekleničenjem
Stekleničenje:
januar 2015
Število steklenic:
4.500 0,75 steklenic
Stopnja alkohola:
12 % vol
Priporočena temperatura serviranja:
8-10°C
Santomas Malvazija
Tla:
svetla prst, flišnato-peščena na bogati lapornato-skrilasti osnovi
Povprečna starost trt:
10 let
Gostota sajenja:
4.000 trsov/Ha
Donos:
cca 60 HL/Ha
Obiranje:
ročno, dodatna selekcija grozdja na selekcijski mizi
Čas trgatve:
september 2015
Filtracija:
da – pred stekleničenjem
Stekleničenje:
maj 2016
Število steklenic:
8.000 0,75 steklenic
Stopnja alkohola:
13,6% vol
Priporočena temperatura serviranja:
10-12°C
Santomas Refošk
Letnik:
2015
Sorta oz. zvrst:
100% Refošk
Lege:
Dobrave, Izola, Sergaši
Vinorodni okoliš:
Slovenska Istra
Tla:
svetla prst, flišnato-peščena na bogati lapornato-skrilasti osnovi
Povprečna starost trt:
od 10 (Dobrave) do 50 let (Sergaši)
Gostota sajenja:
4.000 trsov/Ha
Obremenitev:
2 kg/trs
Donos:
cca 60 HL/Ha
Obiranje:
ročno, dodatna selekcija grozdja na selekcijski mizi
Čas trgatve:
september 2015
Filtracija:
da – pred stekleničenjem
Stekleničenje:
januar 2016
Število steklenic:
8.000 0,75 steklenic
Stopnja alkohola:
13,5% vol
Priporočena temperatura serviranja:
16-18°C
Cabernet Sauvignon Santomas
Letnik:
2013
Sorta oz. zvrst:
100% Cabernet Sauvignon
Lege:
Izola (50m nadmorske višine), Sergaši (200m nadmorske višine)
Vinorodni okoliš:
Slovenska Istra
Tla:
svetla prst, flišnato-peščena na bogati lapornato-skrilasti osnovi
Povprečna starost trt:
25 let
Gostota sajenja:
4.000 trsov/Ha
Obremenitev:
do 2 kg/trs
Donos:
cca 60 HL/Ha
Obiranje:
ročno, dodatna selekcija grozdja na selekcijski mizi
Čas trgatve:
oktober 2013
Filtracija:
da – pred stekleničenjem
Stekleničenje:
julij 2014
Število steklenic:
7.000 0,75 steklenic
Stopnja alkohola:
13,5% vol
Priporočena temperatura serviranja:
16-18°C
Santomas Mezzo Forte
Letnik:
2013
Sorta oz. zvrst:
60% Refošk, 30% Merlot, 10% Cabernet Sauvignon
Lege:
Dobrave, Izola, Sergaši
Vinorodni okoliš:
Slovenska Istra
Tla:
svetla prst, flišnato-peščena na bogati lapornato-skrilasti osnovi
Povprečna starost trt:
10 (Dobrave) do 50 let (Izola, Sergaši)
Gostota sajenja:
4.000 trsov/Ha
Obremenitev:
1-2 kg/trs
Donos:
cca 40 HL/Ha
Obiranje:
ročno, dodatna selekcija grozdja na selekcijski mizi
Čas trgatve:
september 2013
Filtracija:
da – pred stekleničenjem
Stekleničenje:
junij 2015
Število steklenic:
6.000 0,75 steklenic
Priporočena temperatura serviranja:
18-22°C (oz. sobna temperatura)
Grand Cuvee Santomas
Letnik:
2008
Sorta oz. zvrst:
100% Refošk
Lege:
Certeze (100m nadmorske višine)
Vinorodni okoliš:
Slovenska Istra
Tla:
svetla prst, flišnato-peščena na bogati lapornato-skrilasti osnovi
Povprečna starost trt:
10 let
Gostota sajenja:
4.000 trsov/Ha
Obremenitev:
1 kg/trs
Donos:
cca 30 HL/Ha
Obiranje:
ročno
Čas trgatve:
oktober 2008
Filtracija:
nefiltrirano
Stekleničenje:
junij 2011
Število steklenic:
5.000 0,75 steklenic, 155 Magnum steklenic, 30 4,5 (rehoboam) steklenic
Stopnja alkohola:
15% vol
Priporočena temperatura serviranja:
Sobna temperatura (18-20°C). Vino je primerno dekantirati.
Santomas Antonius Cabernet Sauvignon
Letnik:
2005
Sorta oz. zvrst:
100% Cabernet Sauvignon
Lege:
Čerteže (100m nadmorske višine), Sergaši (160m nadmorske višine)
Vinorodni okoliš:
Slovenska Istra
Tla:
svetla prst, flišnato-peščena na bogati lapornato-skrilasti osnovi
Povprečna starost trt:
12 let (Čerteže), 50 let (Sergaši)
Gostota sajenja:
4.000 trsov/Ha
Obremenitev:
1 kg/trs
Donos:
cca 30 HL/Ha
Obiranje:
ročno
Čas trgatve:
oktober 2006
Filtracija:
nefiltrirano
Stekleničenje:
junij 2009
Število steklenic:
3.000 0,75 steklenic
Stopnja alkohola:
14% vol
Ostanek sladkorja:
1,6 g/L
Kislina:
5,5 g/L (izraženo kot vinska kislina)
PH:
3,61
Priporočena temperatura serviranja:
Sobna temperatura (18-20°C). Vino je primerno dekantirati.
Santomas Antonius Refošk
Letnik:
2007
Sorta oz. zvrst:
100% Refošk
Lege:
Sergaše (200m nadmorske višine)
Vinorodni okoliš:
Slovenska Istra
Tla:
svetla prst, flišnato-peščena na bogati lapornato-skrilasti osnovi
Povprečna starost trt:
50 let
Gostota sajenja:
4.000 trsov/Ha
Obremenitev:
1-2 kg/trs
Donos:
cca 40 HL/Ha
Obiranje:
ročno
Čas trgatve:
oktober 2007
Filtracija:
nefiltrirano
Stekleničenje:
junij 2010
Število steklenic:
5.000 0,75 steklenic
Stopnja alkohola:
14% vol
Ostanek sladkorja:
1,8 g/L
Kislina:
6,2 g/L (izraženo kot vinska kislina)
PH:
3,56
Priporočena temperatura serviranja:
Sobna temperatura (18-20°C). Vino je primerno dekantirati.